Kies voor Incasys en zeg vaarwel tegen keuzestress
Met behulp van deze “Gids naar de Perfecte Kabelrups” voor uw toepassing

Bij Incasys begrijpen we dat het kiezen van de juiste kabelrups voor jouw toepassing cruciaal is. Met ons uitgebreide assortiment en expertise staan we klaar om je door het selectieproces te leiden, stap voor stap. Onze flowpagina is ontworpen om je te begeleiden bij elke fase, van het identificeren van je behoeften tot het vinden van de ideale oplossing die voldoet aan jouw specifieke vereisten.

Ontdek hoe eenvoudig het kan zijn om de perfecte kabelrups te vinden met behulp van onze expertise. Laten we samen aan de slag gaan en jouw project naar nieuwe hoogten tillen met de juiste kabelrupsoplossing van Incasys.

1.1 - Benodigde basisgegevens voor bepaling van een Kabelrups
Verschillende factoren die in combinatie moeten worden overwogen 

De volgende parameters moeten daarom al beschikbaar zijn bij het selecteren van een kabeldrager: 

Installatiesituatie 

Hoeveel ruimte is beschikbaar? Installatiebreedte? Installatiehoogte?

Bedrijfstemperatuur 

Een warme of koude productieomgeving is bepalend voor de soort materiaal die gebruikt kan worden voor de kabelrups

Vervuiling en mate van vervuiling 

Welke soort vervuiling? Welke hoeveelheid?

Toepassing specifieke omgevingsinvloeden 

bijv. spanen, olie, vocht, chemicaliën

Installatie van kabels en slangen 

Aantal en diameters van de geïnstalleerde kabels en slangen, evenals het kabelgewicht inclusief media (kg/m), vereiste minimale buigradius

Dynamische parameters 

Rijsnelheid, versnelling/vertraging, gewenste bewegingscycli 

Bewegingssequentie 

Voor welk type beweging wordt de kabeldrager gebruikt?

1.2 - Selecteren van het geschikte materiaal: zijbanden van staal of kunststof?

Naast de omgevingsomstandigheden wordt de keuze van het geschikte materiaal bepaald door de dynamische parameters en de belasting van de kabeldrager. Kunststof kabeldragers zijn in de loop der jaren in veel toepassingsgebieden gangbaar geworden. De toepassing moet echter altijd voorafgaand gedetailleerd worden onderzocht. De volgende tabel toont de bedrijfsparameters als configuratiehulpmiddel voor het geschikte kabeldrager materiaal:

Omstandigheden

Rijsnelheid > 2 m/s 
Rij-cyclus > 1 miljoen 
Continue temperatuur 
< - 40°C 
- 40°C tot +100°C 
> +100°C 
Zure omgeving 
Radioactieve straling 
Vacuüm 
Zeer ruwe bedrijfsomstandigheden (bijv. zware industrie, mijnbouw, boren) 
Zeer hoge mechanische belasting 

Plastic

++
++

-**
++
-**
-
-
-
+


+

Staal

-*
-*

+
+
+
+***
+***
+***
+


+

++ Zeer geschikt
+ Geschikt
- niet geschikt
* Mogelijk als maatwerkversie
** speciaal materiaal verkrijgbaar
*** RVS uitvoering leverbaar

1.3 - Selecteren
van de kabelbescherming:
open of gesloten kabeldrager?

De selectie van de geschikte kabeldragers kan verder worden beperkt met de vraag of de geleide kabels extra bescherming nodig hebben (bijv. tegen vreemde voorwerpen) en of een kabeldrager met een afdeksysteem praktisch is.

De volgende tabel is een eenvoudige richtlijn; de exacte keuze moet worden bepaald na een gedetailleerd onderzoek van de specifieke toepassing. In veel gevallen worden gesloten kabeldragers ook gebruikt om de kabels om visuele redenen te verbergen. 

Omstandigheden

Grove vervuiling (bijv. spanen,
metalen delen, glassplinters) 

Hete spanen/metaalspatten 

Visuele bescherming (verbergen van de kabels) 

Zeer hoge mate van fijne vervuiling (bijv. zand, stof, schubben) 

Zeer fijne vervuiling en vocht (bijv. vochtig stof) 

Open

+

-

-

++


++

Tube

+

+*

+

-

-

Voor zeer grote hoeveelheden fijne vervuiling (bijv. stof of zand), vooral in combinatie met vocht, raden wij het gebruik van afdeksystemen af. Dit beïnvloedt de functie van de overlappende deksels aanzienlijk. Afdeksystemen zijn beschikbaar voor stalen en kunststof kabeldragers. 

++ Zeer geschikt 
+ Geschikt 
- Niet geschikt 
* Mogelijkheid stalen afdekking

Schematische voorstelling van uw keuze

1.4 - Definiëren van de kabelrups afmetingen

Het aantal en de diameter van de te installeren kabels spelen hier een grote rol. Vaak zijn de afmetingen van de installatieruimte voor het gebruik van een kabeldrager zeer beperkt. Beide vereisten moeten daarom in balans worden gebracht.

De basisgegevens van de te installeren kabels zijn nodig voor de verdere configuratie van de kabeldrager:

» Type (kabel of slang) 

» Buitendiameter (d) 

» Kabelgewicht incl. media (qz) 

» Minimale buigradius (KRmin) 

Voorwaarden

Selecteer een kabeldrager met voldoende binnen hoogte. Voldoende ruimte aan de zijkant voor het plaatsen van de kabels moet ook worden gepland voor de initiële configuratie. Ze moeten vrij worden geplaatst in de dwarsdoorsnede van de kabeldrager. De volgende minimumwaarden voor de benodigde ruimte gelden: 

Slangen

1.2 x d

(voor diameter d < 20 mm, minimale benodigde ruimte: d + 4 mm) 

Kabels

1.1 x d 

(voor diameter d < 20 mm, minimale benodigde ruimte: d + 2 mm) 

Bepalen van de buigradius KR

Het hoofdstuk voor de geselecteerde kabeldrager bevat de maten van de beschikbare buigradius. De selectie van de buigradius hangt af van de gebruikte kabels. De informatie van de kabelleverancier met betrekking tot de dynamisch bewegende minimale buigradius moet in aanmerking worden genomen. 

1.5 - Bepalen van de kabeldragerlengte Lk voor eenvoudige lineaire beweging

Het is praktisch om het vaste punt in het midden van het traject te plaatsen. Dit zorgt voor de kortste verbinding tussen het vaste en het beweegbare aansluitpunt en dus voor de meest economische kabeldrager- en kabellengte. 

Natuurlijk kan uw kabeldrager ook worden geïnstalleerd met een vast punt buiten het midden van het traject. De berekening volgt deze twee voorbeelden: 

Controle van de belastingwaarden voor een vrijdragende opstelling

De term "vrijdragende opstelling" beschrijft de toestand waarbij de bovenste loop parallel beweegt aan de onderste loop over de gehele horizontale rijweg.

De vrijdragende opstelling is het meest gebruikelijke gebruik van kabeldragers. De vrijdragende lengte Lf die voortvloeit uit de rijweg en de belasting op de kabeldrager wordt bepaald met het te geleiden kabelgewicht qz uit het belastingdiagram. 

Het belastingdiagram markeert dus het gebied van de vrijdragende lengte Lf waarin de kabeldrager geen merkbare doorbuiging heeft of, in omgekeerde conclusie, het maximale kabelgewicht waarbij de kabeldrager nog niet doorbuigt. Als de reislengte of het kabelgewicht boven de in het diagram vermelde waarde stijgt, begint de kabeldrager door te buigen. 

De bovenwaarde qz in het diagram geeft de maximale extra belasting van de kabeldrager aan. Deze waarde mag niet worden overschreden.

De figuur links toont een voorbeeld van een belastingdiagram met de belangrijkste parameters voor het bepalen van de respectieve kabeldragerbelasting.

De vrijdragende lengte Lf is de lengte waarbij de bovenste loop van de kabeldrager geen merkbare doorbuiging heeft.

Voor stalen kabeldragers is doorbuiging in de regel niet toegestaan. De hogere flexibiliteit van kunststof kabeldragers maakt een lichte toename van de extra belasting of van de vrijdragende lengte mogelijk. Als regel raden we echter af deze vrijdragende opstelling met toegestane doorbuiging LD te gebruiken om redenen van dynamiek en uiterlijk.

Verhoogde slijtage van de schakels moet ook worden verwacht. Het kan echter niet worden uitgesloten dat in individuele gevallen een oplossing op deze manier moet worden geïmplementeerd bij lage rijsnelheden.

Vraag in dat geval de overeenkomstige waarden bij ons aan. We helpen u graag. 

Totale lengte van de kabeldrager

De kabeldrager-lengte LK omvat niet de lengte l1 van de eindconnectoren. Om de correcte benodigde kabellengte en slanglengte te kunnen bepalen, is de waarde LEF nodig. Dit wordt als volgt berekend: 

Totale lengte kabeldrager LEF

Belastingdiagram overschreden?

Er zijn verschillende opties als de vrijdragende lengte van de kabeldrager wordt overschreden:

» Selecteren van een stevigere kabeldrager met een langere vrijdragende lengte en hogere extra belasting 
» Gebruik van een meerdere kettingbanden dan standaard 2, dit  om de extra belasting te verhogen 
» Voor zeer lange rijwegen moet de kabeldrager als glijdend of rollend worden geconfigureerd 
» Ondersteunen van de bovenste boog na het vaste punt: afhankelijk van de dynamische parameters kan deze opstelling praktisch de rijweg verdubbelen. We helpen graag met het configureren van een geschikte ondersteuningsstructuur. 

1.6 - Overweging van stabiliteit

In de spannings-eindpositie moet de stabiliteit van de kabeldrager worden overwogen. Voor uitgebreide vrijdragende lengtes kan het resterende kleine steunoppervlak bij het vaste punt de stabiliteit verminderen voor zeer smalle kabeldragers.

Daarom moet de verhouding tussen buigradius KR en de buitenste kabeldragerbreedte Bk altijd in aanmerking worden genomen bij het dimensioneren van de kabeldrager. 

Als de buitenste kabeldragerbreedte op een uitgebreide vrijdragende lengte aanzienlijk kleiner is dan de vereiste buigradius, moet de optie van een laterale ondersteuning worden overwogen als stabiliteit een risico lijkt. Neem in dat geval contact op met onze technische ondersteuning. 

1.7 - Aansluithoogte, voorbelasting en installatiehoogte

Kabelschlepp-kabeldragers worden standaard geproduceerd met voorspanning om de meest uitgebreide vrijdragende lengte mogelijk te maken. Dit zorgt voor een verhoging van de bovenste loop in het gebied van de vrijdragende lengte en is al in het belastingdiagram meegenomen.

De voorbelasting verhoogt de installatiehoogte van de kabeldrager tot de totale waarde Hz. De aansluithoogte H en de installatiehoogte Hz worden voor elk type kabeldrager volgens de volgende richtlijnen bepaald. 

Aansluithoogte H en installatiehoogte Hz voor kunststof kabeldragers

De waarden voor het bepalen van de aansluithoogte H zijn te vinden in de respectieve individuele hoofdstukken. Ze worden over het algemeen als volgt bepaald: 

De installatiehoogte Hz is ook vermeld in de respectieve individuele hoofdstukken als een toename voor de voorbelasting, specifiek voor elke kabeldrager. 

- Kunststof kabeldragers*: H = 2 KR + hG 

- M1300-serie: H = 2 KR + 1,5 hG 

- TKHD90-serie: H = 2 KR + 1,5 hG 

- Q040-serie: Hmin = 2 KR + 45 mm 

- Q060-serie: Hmin = 2 KR + 88 mm 

- Q080-serie: Hmin = 2 KR + 117 mm 

- Q100-serie: Hmin = 2 KR + 143 mm 

- TKR0150-serie: H = 2 KR + 40 mm 

- TKR0200-serie: H = 2 KR + 72 mm 

- TKR0370-serie: H = 2 KR + 70 mm 

- TKR0260-serie: H = 2 KR + 88 mm 

- TKR0280-serie: H = 2 KR + 102 mm 

Installatiehoogte Hz voor stalen kabeldragers

Door de hogere stabiliteit van stalen kabeldragers kan de voorbelasting z al worden meegenomen in vrijdragende opstellingen door de aansluithoogte H licht te verhogen. Dit is gebaseerd op de volgende berekening: 

1.8 - Overweging van relatieve verplaatsing

Een opstelling waarbij de kabels naast elkaar en apart worden geplaatst, heeft de voorkeur. Deze opstelling wordt aanbevolen om de relatieve verplaatsing van de kabels zo laag mogelijk te houden. 

Lengte van relatieve verplaatsing

ΔL = π x Y

Lengte van neutrale vezel

L = π x KR

Vanwege de excentrische plaatsing bewegen de kabels in de kabeldrager met de waarde van de relatieve verplaatsing. Dit kan verhoogde kabelslijtage aan de verblijven veroorzaken. 

Wij helpen u graag verder met het bepalen van de juiste parameters en kabelrups. Neem contact op en onze ervaren professionals zorgen voor een prefecte fit voor uw project. U vindt onze contact gegevens onderaan de pagina.

Wilt u eerst zelf reeds segmenteren in het groot aanbod? Dit kan dit via de tool aangereikt door Kabelschlepp.
Door middel van parameters (binnenmaat, aantal kabels, rijweg etc...)  bekomt u een lijst van kabelrupsen die geschikt zijn voor uw toepassing